Beter solliciteren voor je eerste baan

Wanneer je klaar bent met studeren is het eindelijk tijd om als het ware aan het echte leven te beginnen. Na ongeveer 22 jaar studeren ga je nu op zoek naar een baan om je carrière te starten. En dit kan best intimiderend zijn. Want waar de middelbare school slechts vier tot zes jaar duurt en studeren normaal gesproken in 4 jaar is afgerond, kan je eerste baan voor de lange termijn zijn. Daarnaast is het natuurlijk ook zo dat je een goed salaris wilt en een leeftijd bereikt waarop je meer verantwoordelijkheden gaat dragen. Misschien wil je een eerste huis, ga je samenwonen en denk je zelfs al aan kinderen.

Daarom is het zeer belangrijk dat je op de juiste manier gaat solliciteren om de kansen op een goede baan te verhogen. In dit artikel bespreken we een aantal tips om effectiever te solliciteren. De eerste stap in het sollicitatieproces is natuurlijk het zoeken van een baan. Alhoewel het nog altijd mogelijk is via vrienden, familie of kennissen aan een baan te komen, vinden mensen tegenwoordig meestal vacatures via het internet. Wanneer je online gaat zoeken naar een baan is het belangrijk dat je breed begint maar ook niet te vroeg begint met solliciteren naar alles wat maar enigszins in jouw veld zich afspeelt. Zoek vacatures waar je daadwerkelijk enthousiast van wordt en waarvan je weet dat je die goed kunt vervullen.

Sollicitatiebrief

Het schrijven van een sollicitatiebrief is de eerste stap voordat je wordt uitgenodigd voor een gesprek. Wees niet bang om zeer positief over jezelf te zijn. Je wilt opvallen en bedrijven willen over het algemeen mensen met zelfvertrouwen. Als je wilt opvallen met sollicitatiebrief kan het verstandig zijn je sollicitatiebrief door een professioneel te laten nakijken. Op deze manier weet je zeker dat je je kansen om voor een gesprek uitgenodigd te worden optimaliseert.

Wederzijds gesprek

Als je online over solliciteren leest hoor je vaak over het belang van de eerste vijf seconden en je handdruk. Maar als je obsessief over je handdruk gaat nadenken zal dat het gesprek niet ten goede komen. Je kunt er beter voor kiezen om relaxed te zijn en te focussen op het gesprek zelf. Herinner je dat een sollicitatiegesprek een wederzijds gesprek is om te zien of jij en het bedrijf een goede match is. Het is niet een gesprek waar het bedrijf alle macht heeft en jij ze krampachtig probeert te overtuigen. Bespreek je kwaliteiten en wat je voor het bedrijf kan betekenen, en ga ook in op wat het bedrijf voor jou kan betekenen.

Geef een reactie