Dit moet je doen in Venetië: Murano

Wanneer je een stedentrip Venetië gaat doen, dan zul je echt wel weten wat er allemaal te zien is in de prachtige historische stad. Veel bezoekers slaan echter een mooi deel van Venetië over, namelijk het aanliggende eiland: Murano. Ik ben laatst samen met mijn kinderen naar dit leuke eiland geweest en vertel jullie hier graag wat meer over. 

Een stukje geschiedenis

Het eiland Murano ligt ongeveer 1,5 kilometer ten noorden van Venetië. Het Venetiaans eiland is beroemd om zijn glaswerk. Ooit was dit een toevluchtsoord voor Venetiaanse glasblazers, die in 1291 werden gedwongen om Venetië te verlaten en hun oven in Murano te vestigen vanwege het brandrisico. Het eiland telt nu ongeveer 5500 inwoners waarvan vele afstammelingen zijn van beroemde glasblazerijen. Het is uitgegroeid tot één van de uniekste plaatsen voor glaswerk, zo is ook het Aventurijnglas hier uitgevonden, maar ook spiegels en kandelaars werden beroemd. Zeker voor de liefhebbers van vakmanschap en kunst, is dit dus een echte aanrader.

Murano in één dag

Je kunt Murano in principe in één dag bezoeken. Er gaat regelmatig een waterbus vanaf het centrum van Venetië direct naar Murano. Eventueel kun je hier een ook tour bij nemen, maar eigenlijk is het veel leuker om op eigen houtje naar het eiland toe te gaan.

Eenmaal op het eiland is het natuurlijk interessant om de glasfabrieken te bekijken. Veel fabrieken zijn nog altijd in gebruik om glaswerk te produceren. Je kunt dan ook meekijken met workshop of langs te vele fabrieken gaan om te kijken hoe dit er allemaal uitziet. Daarbij is er ook het bekende glas museum waarin veel historisch glaswerk bewaard is gebleven. Ook hier kun je alles leren over het vakmanschap en de spiegels en kandelaren.

Rondstruinen

Verder kun je heerlijk struinen door de straten van Murano. Murano is van origine een vissershaven en heeft nu net als in Venetië vele bruggen die kleine delen van het eiland met elkaar verbinden. De huizen zijn veelal bont gekleurd in vrolijke kleuren. Je hebt er overal kleine winkeltjes waar je verschillende soorten glaswerk kunt kopen. Er is geregeld een gezellig terras te vinden aan het water waar je terecht kunt voor een goede kop koffie. Houd er wel rekening mee dat Murano vooral in de zomer actief is. Het kan zijn dat er in de winter bijvoorbeeld minder workshops gehouden worden. Wel zijn dan veel winkeltjes open, waar je ook je ogen uit kunt kijken.

Zou jij hier naartoe willen gaan wanneer je een bezoek brengt aan Venetie? 

Geef een reactie