Internet

Internetgebruik onder pubers: mijn tips

Internet is in ons dagelijks leven steeds vanzelfsprekender geworden. We gebruiken internet dan ook voor vrijwel alles. Kinderen van nu worden van jongs af aan in contact gebracht met de mogelijkheden van het internet. Ze spelen spelletjes op een tablet of kijken naar een interactieve televisie. In het onderwijs is het gebruik van internet inmiddels ingeburgerd. Jongeren gebruiken het dagelijks voor het maken van huiswerk, voor sociale contacten en voor vermaak naast het studeren.

Wanneer gebruikt je puber het internet te veel?

Bij de opvoeding van mijn zoon ben ik me wel gaan afvragen in hoeverre het gebruik van internet normaal is. Wanneer is het teveel en wat zijn dan risico’s van het veelvuldig gebruik van internet? Ik heb zelf tijden gekend waarin je niets met internet te maken had. Wanneer je iemand wilde spreken, dan ging je er naar toe. Wanneer je je verveelde, dan ging je naar buiten of pakte je een boek. Dat is nu heel anders. In hoeverre is een jong iemand in staat een balans te vinden in het gebruik van internet. Hoe zorg ik er voor dat mijn puber niet overmatig online is?

Wat zijn de risico’s?

Er zijn nogal verdeelde meningen over veelvuldig gebruik van internet. Het zou ervoor kunnen zorgen dat activiteiten op andere gebieden verwaarloosd worden, zoals bijvoorbeeld sport of het directe contact met familie en vrienden. Dit kan bij pubers op den duur zorgen voor eenzaamheid. Ook leren pubers soms minder sociale vaardigheden aan waardoor ze bijvoorbeeld onzeker worden in directe contacten.

Aan de andere kant zou het online praten met anderen en het snelle werken via internet ervoor zorgen dat pubers beter leren om zichzelf uit te drukken. Ze leren aan om heel snel tussen verschillende taken te switchen. Daarbij hebben ze een wereld aan kennis tot zich. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is via internet te leren of te doen.

Wanneer is het teveel?

Wanneer is het dan overmatig gebruik? Mijn tip is om vooral goed te letten op het gedrag van je puber. Is je puber steeds afstandelijker of boos wanneer er even geen internet gebruikt kan worden. Let hier dan op en probeer openheid te creëren en te behouden. Wanneer je weet wat je puber precies doet online en daar open over bent, dan kun je ingrijpen wanneer dit nodig zou zijn. Het kan best zijn dat er bepaalde dingen gebeuren op het internet die je puber niet uit zichzelf bespreekt en die je simpelweg niet zomaar tegen kunt houden.

Belangstelling

Toon belangstelling en bespreek hoe je puber veilig kan internetten. Het hielp bij mij goed om ook duidelijke afspraken te maken over de mate van gebruik. Tijdens het avondeten bijvoorbeeld moest de telefoon weg en waren we gewoon aan het eten. We bespraken dan de gebeurtenissen van de dag. Hiermee behoud je momenten waarin je gewoon even met elkaar bezig bent. Iets wat juist voor pubers zo belangrijk is.

Hopelijk heb je wat aan mijn ervaring hiermee!

Geef een reactie