Meer verantwoordelijkheden aan je kind geven

Op deze websites bespreken we natuurlijk alles wat te maken heeft met ouderschap en puberende kinderen. Een van de aspecten die bij de puberteit hoort is dat je meer verantwoordelijkheden wilt. Daarom zetten pubers zich af van hun ouders. Niet alleen omdat ze meer vrijheden willen maar ook omdat ze aan zichzelf en hun ouders willen bewijzen dat ze verantwoordelijk voor zichzelf kunnen zijn. Natuurlijk weten wij ouders heel goed dat de hersenen van pubers nog volop in ontwikkeling zijn en dat pubers niet altijd de beste beslissingen zullen maken met deze verantwoordelijkheden. Maar tegelijkertijd zijn je kinderen op een leeftijd waar het belangrijk is dat je ze meer verantwoordelijkheden gaan dragen. Daarom bespreken we in dit artikel welke verantwoordelijkheden je wel en niet aan je kinderen moet geven.

Uitgaan

Wanneer je kinderen zestien tot achttien zijn zullen ze waarschijnlijk willen uitgaan naar feestjes. In het verleden mocht je op zestienjarige leeftijd al drinken maar dat is nu verandert. Desondanks zijn er nog steeds veel feesten waar jongeren op deze leeftijd heen willen gaan en de kans is dat er alcohol geschonken zal worden. Het is belangrijk een gesprek te hebben met je kinderen over alcohol en afspraken te maken dat het niet wordt gedronken totdat ze de leeftijd ervoor hebben. Hier mag je ook best een beloning tegenover zetten. Wanneer je kinderen 18 jaar oud zijn zullen ze waarschijnlijk drinken en de kans is ook groot dat ze een keer te veel drinken. Laat ze absoluut niet rijden met alcohol op. Dit is logisch en het is zeer illegaal maar jongeren kunnen dom zijn. Druk ze op het hart dat dit absoluut levensgevaarlijk is.

Gelukkig gaan we in Nederland meestal op de fiets naar het werk. Zorg dat je zoon een stevige jongens fiets heeft. Alhoewel fietsen met alcohol op minder gevaarlijk is, is het nog steeds gevaarlijk.

Seks

Natuurlijk zullen jonge pubers wanneer ze interesse krijgen in het andere geslacht ook aan se gaan denken. Nu is seksuele educatie ontzettend belangrijk voor jonge pubers. Alhoewel veel middelbare scholen hier ook aan doen raden we desondanks aan ook om deze gesprekken zelf met je kinderen te hebben. Deze gesprekken zijn ontzettend belangrijk. Je kunt op deze manier de verantwoordelijkheden die bij seks komen kijken met je kinderen bespreken en voorkomen dat er ongewenste zwangerschappen of ziektes voorkomen. Ook kun je bespreken welke verantwoordelijkheden je naar de andere persoon hebt en hoe seks bij liefde hoort.

Geef een reactie