Mijn ervaringen

Met mijn eigen zoon heb ik vele ervaringen opgedaan in zijn puberfase. Zo heb ik hem erg zien veranderen op het gebied van school, sport, vrienden en zijn gehele levensstijl. Waar hij voorheen nog erg aan mij ‘geplakt’ zat om het zomaar te zeggen, werd dit in de pubertijd anders. Zo heeft mijn zoon zichzelf erg ontwikkeld naar een volwassen, stoere jongen. Op school is mijn zoon zich enorm aan het ontwikkelen in marketing, waar hij het enorm naar zijn zin heeft. Hoewel hij hier is gekomen met vele ups en downs, weet hij zich staand ete houden om vol voor zijn doelen te gaan. Een aantal ervaringen heb ik op een rijtje gezet, zodat jullie hier ook eventueel rekening mee kunnen houden!

Het hebben van verkeerde vrienden

De puberfase is een fase van het leven waar tieners zich ontdekken. Dit kan vele positieve gevolgen hebben, maar toch zijn er een aantal nadelen. Mijn zoon was erg van het uitproberen en ontdekken. Op een gegeven moment kwam mijn zoon in aanmerking met verkeerde vrienden, waardoor hij dingen uitprobeerde waar school onder ging leiden. In dit soort situaties is het goed om te praten en de band sterk te houden. Straffen heeft geen zin, maar door hier goed over te praten zal jouw tiener uiteindelijk op het goede pad belanden en zichzelf herpakken. Kijk maar naar mijn zoon, die nu hartstikke goed gaat op school!

Toch nog altijd een klein hartje

Experimenteren, aandacht vragen bij de meiden en brutalitaliteit. Het zijn allemaal fasen die in de pubertijd aan bod komen. Zo willen pubers graag de stoerste zijn, en heeft groepsdruk vaak een negatieve invloed. Vele jongeren willen aan elkaar laten zien wat ze wel niet allemaal kunnen. Denk hier op het gebied van drank, met de fiets of iets anders. Zelf sprak ik hier wel eens over met mijn zoon en vroeg ik mijzelf af waarom hij dit toch steeds deed. Mijn zoon barstte in tranen uit en zei: “Sorry mam, het komt echt door de groepsdruk denk ik.” Iedere tiener denkt dat iemand het van je verwacht, maar eigenlijk is het voor neimand positief en zal niemand echt 100% achter zijn keuze staan om iets te doen. Pubers proberen zich dan wel erg stoer en sterk te uiten, maar zullen ze nog altijd over een klein hartje beschikken.

Te veel hooi op de vork nemen

Wanneer je de leeftijd van 15 bereikt, heb je de mogelijkheid om te gaan werken. Mijn zoon ging hier gelijk al vol voor, om op zijn 15de te starten met werken bij de supermarkt. Vanaf zijn dertiende ging hij al op zaterdag aan de slag in de kwekerij bij opa, en had hij hier zijn baantje op zaterdag. Vanaf zijn 15de werkt hij nu bij de supermarkt, waar hij nu vulploegleider is. Toch merk je aan hem dat hij het in sommige situaties teveel hooi op zijn vork nam. Studeren, werken, sporten en afspreken met vrienden, het werd allemaal even teveel. Wanneer je merkt dat jouw tiener teveel doet, is het belangrijk om hierover te praten. Laat hem iets rustiger aan doen met zijn werk, om gezellig met vrienden en school zijn leven te lijden. We kunnen ten slotte nog ons hele leven werken!