De zin en onzin van een led spot

Mijn vader is heel erg met energiebesparing bezig. Zo kwam hij al gauw aanzetten met een led spot voor in mijn keuken. Ik gaf hem 1 vinger en hij nam gelijk de hele hand. Nu wordt mijn gehele huis verlicht door led spots en andere led lampen. Ik moest er eerst aan wennen, maar ik merk het zeker aan mijn energierekening! Daarom zet ik graag voor je op een rijtje wat het allemaal inhoudt.

Wat betekend led?

LED is een afkorting van Light Emitting Diode en daarmee dus een elektronische component, ook wel halfgeleider genoemd. Een LED geeft licht als er een elektrische stroom in de doorlaatrichting wordt gestuurd. De belangrijkste eigenschappen van een LED zijn het lage stroomverbruik, de lage warmteontwikkeling (ze worden niet zo heet) en de duurzaamheid (gaan 50 keer langer mee dan een gloeilamp). Led lampen hebben een aantal voordelen:

  1. LED-lampen besparen energie
    T.o.v. gloei- en halogeenlampen bespaart u met LED tot wel 90% op uw energiekosten. Ten opzichte van spaar- en TL-lampen bespaart u al snel tot 40% energie. Behalve dat het geld bespaart, bent u milieu-bewust bezig.
  2. Levensduur van LED-lampen is vele malen langer
    Gloeilampen gaan ongeveer 1000 branduren mee, een halogeenlamp 3000, spaarlamp tot 10.000 uur en een TL  lamp heeft maximaal 35.000 branduren. LED-lampen gaan tot maar liefst 50.000 branduren mee!
  3. Direct licht met een LED-lamp
    Een spaar- of TL-lamp heeft een opstarttijd en geeft dus niet direct de volle lichtcapaciteit. Een LED-lamp geeft direct vol licht waar u dat nodig heeft.
  4. Warmteontwikkeling bij een LED-lamp is veel minder 
    Een gloeilamp zet maar 10% van de energie om in licht, de rest gaat verloren aan warmte. Een LED-lamp  zet maar liefst 80% van zijn energie om in licht en wordt daarom veel minder warm.
  5. Voor elke fitting een LED-lamp
    Voor elke traditionele lamp die u nu nog in huis heeft, is er een LED-lamp te koop. Van E14-lampen tot aan TL-buizen. U kunt dus zonder problemen in één keer overstappen naar duurzame LED-verlichting in uw hele huis of bedrijf.
  6. LED-lampen geven nu ook sfeerlicht
    De eerste generatie LED-lampen gaven koud, wit licht. Maar dit is door de jaren heen flink doorontwikkeld. U kunt nu kiezen uit extra warmwit, warmwit, koudwit, RGB en filament-lichtkleuren. Voor elke ruimte en situatie is er een juiste LED-lichtkleur beschikbaar.
  7. LED-lampen kunnen tegen een stootje
    Lampen zijn fragiel. Een gloeilamp gaat nog wel eens kapot omdat hij van glas is en het gloeidraadje is erg gevoelig. Een halogeenlamp mag u bijvoorbeeld niet met uw vingers aanranken. LED-lampen zijn in dit opzicht sterker en robuuster. Ze kunnen tegen een stootje omdat er sterke materialen zoals plastic en aluminium gebruikt worden.
  8. LED-lampen zijn beter voor uw ogen
    Op de werkvloer wordt veel gebruik gemaakt van spaar- en TL-lampen. Door de techniek die in deze lampen zit gaan ze, per seconde, wel honderden keren aan en uit. Zeker als de lampen op hun einde lopen wordt dit als heel irritant en vermoeiend voor de ogen ervaren. De LED-lamp doet dit niet. Zodra u deze inschakelt, verpreidt hij een continu licht..
  9. LED-lampen zijn door de komst van “Internet of Things” nu ook smart
    Nog niet elke LED-lamp is smart, maar het assortiment "slimme" LED-lampen groeit in snel tempo. Een smart-LED-lamp heeft een klein ingebouwd computertje waardoor u de lamp op afstand kunt aansturen (kleurveranderingen, softstart, dimmen enz). Dit computertje maakt via WiFi of een draadloos domotica-protocol (z-Wave, ZigBee) contact met uw smartphone of tablet en geeft u de mogelijkheid om de lamp te besturen of te programmeren. 
  10. LED-lampen zijn gelijk in aanschafkosten als traditionele lampen
    In begin van het LED-lamptijdperk waren de lampen een stuk duurder. Die tijden zijn voorbij, want qua prijs doen ze niet meer veel onder voor gloeilampen. En dat terwijl een LED-lamp tot wel 50 keer langer meegaat. 

En mijn  vader? Die is ontzettend trots op dat hij de wereld bekeert tot het gebruik van LED.

 

 

Geef een reactie