Wat helpt bij het geven van een goede presentatie?

Voor het geven van een presentatie loopt niet iedereen warm. Het kan namelijk best een uitdaging zijn, zeker als je niet zoveel ervaring hebt. Een bepaalde groep mensen moeten overtuigen van jouw idee kan heel belangrijk zijn, en daarom wil je natuurlijk dat alles goed verloopt. Ook als je niemand probeert te overtuigen, maar enkel aan het informeren bent, wil je dat de informatie zo goed mogelijk wordt overgebracht. Goede speeches kunnen geven is een waardevolle vaardigheid, en komt waarschijnlijk niet zomaar aanwaaien. Op den duur zal je er vanzelf beter in worden, maar het is fijn als je weet waar je moet beginnen. Daarom hier een aantal kleine tips die kunnen helpen bij het geven van een geslaagde presentatie.

Wees jezelf

Dit is misschien wel het allerbelangrijkst om niet te vergeten. Je bent geen robot, dus je wilt niet als een soort opgenomen bandje de informatie oplezen van een blaadje. Je wilt zo bekend mogelijk zijn met het onderwerp van jouw presentatie, en de informatie op een natuurlijke manier overbrengen. De manier waarop jij aan het vertellen bent is minstens net zo belangrijk als de inhoud van jouw verhaal. Gebruik zoveel mogelijk jouw eigen woorden en uitdrukkingen, en maak goed contact met het publiek. Je bent dit verhaal niet aan het vertellen aan de lucht in de kamer, maar aan de aanwezigen. Probeer dan ook een positieve dynamiek te creëren met het publiek. Dit is een stuk makkelijker wanneer je een beetje bekend bent met de mensen in jouw publiek. Als het wildvreemden zijn zal je toch heel voorzichtig aan moeten voelen waar het publiek goed op reageert. Dit is een hele kunst, maar ook hier word je vanzelf beter in.

Gebruik de juiste hulpmiddelen

Afhangende van wat voor presentatie je precies geeft, en hoe groot het publiek is, gebruik je verschillende hulpmiddelen. Waar je bijvoorbeeld voor de schoolklas met een schoolbord en een poster jouw publiek kan bereiken, gaat dit natuurlijk niet op voor een grote zaal. In zo'n geval wil je bijvoorbeeld een grote diaprojector of een andere display voor informatie. Je kan deze zelf besturen, of een assistent die weet hoe de presentatie verloopt kan dit voor jou doen. Besef wel dat het maar een hulpmiddel moet zijn. Het is dus niet de bedoeling dat letterlijk alle informatie ook op het display te zien is. Het moet een handige uitleg of een korte samenvatting zijn van wat jij gaat vertellen. Denk er ook aan dat iedereen jou goed moet kunnen horen, dus waar nodig kan je een geluidsinstallatie huren en een microfoon gebruiken om dat te bereiken.

Geef een reactie