Wat zijn de voordelen aan therapie?

Therapie, het is nogal een taboe om erover te praten. Veel mensen associëren het ook met iets negatiefs. Dit omdat je natuurlijk om een bepaalde reden in therapie gaat. Maar omdat die reden waarschijnlijk te maken heeft met een probleem wat niet iets positiefs is, hoeft het niet te betekenen dat therapie zelf ook iets negatiefs is. Wij willen daarom graag om deze taboe eens door te breken, alles opsommen waarom therapie juist iets positiefs is. 

Van je af praten

Op het moment dat je bijvoorbeeld een piekerstoornis hebt, denk je ontzettend veel na en kan je dus eigenlijk niet stoppen met piekeren. Om ervoor te zorgen dat je minder piekert, moet je het van jezelf afpraten. Dit kan je uiteraard met je moeder doen of met een vriend, maar dit is niet iets wat je snel zou doen. Omdat je moeder of een vriend jou je te goed kent kan dit te persoonlijk zijn. Daarom moet je zoeken naar iemand vanaf buitenaf en daar is therapie perfect voor. Als je in therapie gaat kan je je donkerste geheimen of gedachtes van je afgooien zonder dat je een oordeel ervoor terug krijgt. Ook leer je als je in therapie zit heel veel over hoe jouw probleem in elkaar zit en hoe je ervoor kan zorgen dat je hier mee leert leven of hoe je ervan af komt. 

Advies

Buiten dat het fijn is om met iemand te kunnen praten over je problemen, is het ook soms heel belangrijk dat je advies kunt krijgen van een professional. Bij een dysthyme stoornis is het niet alleen mentaal waar het soms niet lekker mee gaat, maar heeft het ook te maken met fysieke problemen die er kunnen opspelen. Zo kan je eetlust weggaan waardoor je niet meer eet. Dit zijn problemen die door een professioneel opgelost moeten worden en dat gaat niet opgelost worden door het van je af te praten. Hier moet echt naar gekeken worden en hard aan gewerkt worden. Mentale problemen zijn al erg genoeg, maar als dit ook nog verder ontwikkeld wordt in fysieke problemen, is dat niet goed.

Gezamenlijke therapie

Je kan ook gezamenlijk in therapie, zoals relatietherapie. Als jij een probleem hebt met je partner waar jullie samen niet uitkomen, kan je samen in therapie. Soms heb je een mediator nodig die je helpt om samen uit dit probleem te komen. Relatietherapie kan tegenwoordig ook via online platform. Online relatietherapie heet dit. Zeker in de corona tijd nu is dit ideaal voor stellen die hun therapie niet meer binnenshuis kunnen krijgen. 

Geef een reactie