Zo kun je kosten besparen als ouder

Eerlijk is eerlijk, een kind kost best wel wat geld. Ze hebben kleding en schoolspullen nodig en willen ook vaak leuke dingen doen. Al deze dingen bij elkaar kunnen best optellen tot een flink bedrag. Toch heb je vaak niet door waar al het geld heen gaat. Hierdoor kan het soms duurder uitpakken dan nodig. In deze blog geef ik tips hoe je kunt besparen op de kosten die je maakt voor je kind. 

Vaste lasten

Net als voor jezelf, heb je voor je kind elke maand vaste lasten. Dit zijn dingen als de zorgverzekering, een telefoonabonnement en bijvoorbeeld een lidmaatschap bij een sportvereniging. Al deze vaste lasten bij elkaar vormen een flink bedrag. Het zou dus mooi zijn als je hier een beetje op kunt besparen, toch? En vaak is dit ook zeker wel mogelijk. Ik zal een aantal voorbeelden noemen. Bij banken heb je vaak speciale aanbiedingen bij het openen van een jongerenrekening. Hou dit in de gaten en wissel indien nodig van bank als dit een voordeel op kan leveren. Hetzelfde geldt voor een telefoon abonnement. Je kiest al snel voor de provider waar je al jarenlang bij zit. Hou echter telefoon abonnement aanbiedingen in de gaten, want deze zijn er regelmatig. Een paar euro korting per maand kan op lange termijn toch erg veel schelen. 

Kleedgeld

Jarenlang heb ik altijd de kleding van mijn dochters betaald. Dan gingen wij een middagje shoppen en betaalde ik al haar aankopen. Of ze ging met haar vriendinnetjes winkelen en dan ‘declareerde’ zij de kosten bij mij. Toen ik eenmaal bij ging houden hoeveel ik hieraan kwijt was, schrok ik mij een hoedje. Daarom besloot ik over te gaan op kleedgeld toen ik mijn dochter oud en wijs genoeg vond om hiermee om te gaan. Door je kind kleedgeld te geven, ben je elke maand een vast bedrag kwijt en zal je nooit schrikken van de kosten. Alles wat je kind over dit kleedgeld heen gaat, zullen ze zelf moeten betalen. Dit leert ze ten eerste goed omgaan met geld. Bovendien voelen pubers zich vaak hartstikke stoer als ze eindelijk kleedgeld mogen. 

Tweedehands koopjes

Je kunt erg veel op kosten besparen als je dingen tweedehands koopt. En dan heb ik het niet eens perse over kleding, want we weten allemaal dat pubers tweedehands kleding ‘niet cool’ vinden. Er zijn ook andere dingen die je tweedehands kunt scoren om kosten te besparen. Denk bijvoorbeeld aan schoolboeken. Vaak koop je deze bij de aanbieder van de school, maar soms is het veel voordeliger om deze van iemand over te nemen op Marktplaats of Facebook. Kijk dus altijd kritisch naar je uitgaven om te zien of je het nog goedkoper kan krijgen.

Geef een reactie